Bukóza Holding začal vyrábať elektrinu ďalším parným turbogenerátorom

23.06.2011 Vranov nad Topľou

Hencovce 22. júna (TASR) - Spoločnosť Bukóza Holding so sídlom v Hencovciach (okres Vranov nad Topľou) dnes oficiálne uviedla do života nové technologické zariadenie, prostredníctvom ktorého dokáže efektívnejšie zužitkovať zostatkovú paru a následne vyrobiť pre svoju potrebu viac elektrickej energie ako doteraz. Výstupný výkon parnej kondenzačno-odberovej turbíny TG 1 je 10 megawattov (MW) a nová investícia dosiahla približne 8 miliónov eur.
Podľa slov prezidenta a. s. Bukóza Holding Jána Ďuriana je sprevádzkovanie novej turbíny významným ekonomickým benefitom pre drevospracujúcu spoločnosť, pretože už je z hľadiska potrebných dodávok elektrickej energie pre činnosť svojich výrobných prevádzok v súčasnosti sebestačná.
\"Výška investície dosiahla 8 miliónov eur, ide o náročnú investíciu. Časovo s prípravou trvala v podstate vyše dva roky,\" konkretizoval Ďurian. Prezident spoločnosti dodal, že na produkciu pary potrebnej na výrobu elektrickej energie v novej turbíne využívajú kotly spaľujúce drevný odpad. Tie doteraz vyrábali paru aj ďalším turbogenerátorom v areáli fabriky.
\"Nebudeme viac dymiť ani viac kúriť, znova využívame potenciál kotlov, ktoré máme. Na výrobu elektrickej energie teda využijeme tlakové a teplotné parametre, ktoré sme doteraz nevyužívali,\" vysvetlil Ďurian.
Bukóza Holding v súčasnosti využíva pri výrobe elektrickej energie až tri turbíny, no jednu z nich sa chystajú v blízkom čase nahradiť kapacitne výkonnejšou. \"Ide o investíciu, na ktorú sa pripravujeme už dnes a jej ukončenie je naplánované na rok 2012,\" uzavrel Ďurian. Po inštalácii nového turbogenerátora plánuje Bukóza Holding vyprodukovanú elektrinu aj predávať mimo hencovskú fabriku ďalším odberateľom.
 

Vyberte región